← kostel sv. Václava (Rychnůvek) kostel sv. Václava (Ryžovna) →
14118 kostel Panny Marie Lourdské

24.4.1885 (základní kámen) - 21.10.1886 (vysvěcení)
v 70. letech 20. století
v Sokolovské ulici

se sanktusníkem

Filiální kostel. - Stál v Sokolovské ulici mezi dvěma budovami; na jeho místě je nyní postavena škola a internát továrny Hedva. - V roce 1884 začala představená zde sídlícího řádu františkánek pomýšlet na vybudování konventního a zároveň školního kostela, neboť dosud sestrám sloužila nevelká a nevyhovující špitální kaple sv. Josefa. Pobídkou se stala též donace Franze Neubauera, který věnoval na podporu výstavby většího kostela 2 500 zlatých. Realizací plánu byl pověřen místní stavitel Johann Schubert. V dubnu 1885 stavitel předložil plány na novogotický kostel s novorománskými prvky, který odsunul od původní uliční linie a oddělil od cesty ozdobnou tepanou mříží. Základní kámen byl položen dne 24.4.1885, stavba byla dokončena roku 1886 a dne 21.10.1886 byla vysvěcena a zasvěcena Panně Marii Lourdské. - Oltář nesl sochu Panny Marie Lourdské s plastikami sv. Františka z Assisi a sv. Josefa. Stěny a klenutí zdobila bohatá fresková výmalba a další plastiky. Roku 1894 přibyly malované okenní vitráže od různých dárců a roku 1895 kostel vymaloval malíř Eduard Klinek. Po odchodu řádových sester byla v roce 1960 budova církevní školy a internátu včetně kostela pronajata na 99 let Hedvě Rýmařov. Již dříve, dne 6.5.1957 byl mobiliář kostela včetně varhan přestěhován do vsi Mladějovice u Šternberka a ve zdejším kostele byl po úpravách znovu postaven, aby nadále sloužil k liturgii. Varhany od doby znovupostavení na novém místě nehrály dobře a tak byla použita část píšťal a vybavení z původních mladějovických varhan, které byly v dosti špatném stavu (generální oprava varhan v Mladějovicích proběhla mezi říjnem 2015 až dubnem 2016). Oltář a lavice z kostela Panny Marie Lourdské jsou v Mladějovicích udržovány v dobrém stavu. O přestěhování inventáře kostela a tím i jeho záchranu se zasloužil mladějovický farař Karel Pospíšil, který začal být nedlouho po této akci pronasledován příslušníky komunistické Státní bezpečnosti, naštěstí byl varován a podařilo se mu utéci do Rakouska, kde v 60. letech 20. století zemřel. - Kostel Panny Marie Lourdské sloužil po roce 1960 jako skladiště starých textilních strojů. V 70. letech 20. století byl kostel z popudu podniku Hedva zbourán přesto, že byl ve velmi dobrém stavu. Místní obyvatelé navrhovali jeho využití jako obřadní síně, ale vedení města rozhodlo o demolici. - Na místě kostela byl postaven internát. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Rýmařov.

Zdroj: Rýmařovský horizont 23/2013; Tazzdj Němec

• Tazzdj Němec napsal 04.12.2016 22:56

Zdravím pokud by jste chtěl připsat něco k Interieru který byl z Kostela panny Marie přestěhován mohu je zdělit .jsem Kostelnik v obci Mladějovice u Šternberka a zde taky je převezený interier z Rymařova,varhany opravené a je možnost i po domluvě na můj mobil i osobního shlednutí .

Dobrý den, určitě budu rád, když napíšete, co se s jednotlivými částmi vybavení kostela Panny Marie Lourdské stalo.

• Tazzdj Němec napsal 09.12.2016 01:30

V letech 1957 byl interiér prestehovan do obce Mladejovice u Šternberku a zde byl po úpravách v kostele znovu postaven aby sloužil nadále k liturgii.varhany od doby jejich postavení na současném místě hrály neúplné a tak bylo použito část píšťal a vybavení z varhan původních které bylyv dosti ve špatném stavu.až v loňském roce v říjnu 2015 se začalo s generální opravou která byla úspěšně na nějaké drobnustky dokončena v dubnu 2016.varhany čeká ještě jejich vylepšení o rejstřík Mixtura,aby tak dostály svého konečného lesku.Jinak lavice a oltář stále stojí jsou v udrzovanem stavu a je možnost i jejich shlédnutí.rád poskytnu i nynější fotografie v současném stavu

• Tazzdj Němec napsal 09.12.2016 01:33

Každou neděli je zde v obci Mladejovice Bohosluzba a je tak možno po ní i osobního shlédnutí.

• Tazzdj Němec napsal 09.12.2016 01:34

Zapoměl jsem dodat čas.. v 8:00h.

• Tazzdj Němec napsal 09.12.2016 01:38

Rád bych měl ostřejší fotku oltare z místa kde stal ještě před jeho demontazi včetně bočních sousoší.A zdá neni fotka varhan z toho místa před demontazi.díky Jan

Zdravím -na fotkach se pracuje tak jak dám dohromady ty nejlepší,přepisu je

Preposlu je