← osm kapliček (Kuks) kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova s hrobkou (Lanžov) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné velké kaple

v lese proti studánce, SZ od vsi, pod Janským vrchem

velká, se sanktusníkem

Byla obdélná (cca 5 x 8 m), s trojbokým presbytářem, se sedlovou střechou, vysoká cca 2,5 m. - Zřítila se v roce 1995, její trosky byly odstraněny v roce 2002. Zůstala jen část kamenného základového zdiva (v roce 2001 někdo ukradl kameny asi z poloviny podezdívky) a y kamenné sloupky křížové cesty jdoucí ze vsi ke kapli; železné kříže z těchto sloupků byly vylámány již dříve, obrázky jsou uloženy v kapli ve vsi). - Nyní je za kaplí postaven dřevěný přístřešek pro turisty. - Poutní kapli i přilehlou studánku postavil v roce 1872 majitel horního mlýna v Petříkovicích Johann Ulbrich. Kaple uvnitř skrývala obraz Panny Marie, ke kterému chodívala procesí poutníků. Podnětem k vybudování kaple byl vedlejší pramen s výjimečně čistou vodou, které se připisovaly léčivé účinky. - K poutnímu místu (poutní kapli a studánce) vedla z Petříkovic křížová cesta z roku 1872, která měla čtrnáct zastavení. Křížová cesta byla v době komunistického režimu poničena, z kamenných sloupků byly vylámány kovové kříže, obrazy z jednotlivých zastavení ale byly zachráněny a jsou uloženy v petříkovické kapli sv. Rodiny. Několik zbývajících kamenných sloupků křížové cesty bylo ukradeno v roce 2001. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Chvaleč. - Studánka u kaple byla obnovena v roce 2008.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler