14098 kaple sv. Josefa

2. polovina 50. let 20. století
na rohu náměstí Svobody a Pivovarské ulice

s velkým sanktusníkem

Barokní klášterní kaple se sanktusníkem stála na náměstí Svobody proti dnešnímu hotelu Praděd. - Kaple byla postavena z iniciativy hraběnky Marie Alžběty z Dietrichsteinu jako součást prvního významnějšího léčebného zařízení v Rýmařově. Na počátku 19. století se stala již empirizovaná kaple součástí řádu františkánek třetího stupně. Dne 7.5.1945 byla kaple poškozena dělostřeleckou palbou ruské armády; vyhořela, propadla se i klenba. Roku 1947 byly zahájeny zajišťovací práce, kaple byla provizorně zastřešena, ale po roce 1948 byly opravy zastaveny a v druhé polovině 50. let 20. století byla kaple zbořena. - Dříve než kaple byl zbořen i přilehlý klášter františkánek. - V 60. letech 20. století byl na místě zbořeného kláštera postaven obytný dům. - Kaple stála na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 218/3, 222 a 2649/5) patří městu Rýmařov.

Zdroj: Rýmařovský horizont 23/2013