s věží

Kaple stála východně od hlavní ulice na místě dnešní asfaltové plochy nad restaurací Sokolovna. - Postavena byla roku 1924 cca 65 m SSZ od místa, kde od roku 1804 stála zděná zvonička, zbořená asi v roce 1920 (souřadnice zvoničky: 50.629525, 13.715497). O postavení se zasloužilo sdružení německých občanů pod názvem "Římskokatolické církevní sdružení obce Háj", kaple byla spravována obecní radou. - Po roce 1945 nebyla kaple využívána. Začátkem 60. let 20. století byl v Háji založen Státní statek převzetím neprosperujícího zdejšího JZD. Při této příležitosti byla Státnímu statku, který měl vedle kaple kovárnu, přidělena chátrající kaple jako sklad zemědělských strojů a nářadí. - Nevalným mezníkem pro ves byl rok 1963, kdy Krajským národním výborem, Okresním národním výborem a Obvodním báňským úřadem v Mostě byl schválen likvidační záměr obce Háj u Duchcova z důvodu důlní činnosti, a dne 3.6.1963 byla odborem výstavby Okresního národního výboru v Teplicích vyhlášena stavební uzávěra vsi pro trvalé omezení stavební činnosti včetně oprav staveb v obci Háj u Duchcova, s účinností likvidace obce rokem 1964 po etapách. Zbývajících 107 domů včetně budovy Místního národního výboru č.p. 155, pošty č.p. 31, obchodů a budov Státních statků mělo být likvidováno postupně do roku 1984. Protože v roce 1974 mělo dojít k likvidaci centra s úřadovnou MNV, školy, pošty a obchodů, bylo navrženo provést celkovou likvidaci vsi již v roce 1974. V důsledku nepředvídaných geologických podmínek, výronu kuřavky (tekutých písků) a zaplavení dolu, byl důl v roce 1967 uzavřen. Dolování mělo ve vsi pokračovat otevřením povrchového dolu. To však bylo začátkem roku 1989 zamítnuto a stavební uzávěra ve vsi byla zrušena. To však už kaple neexistovala. - Kaple měla být dle demoličních projektů zlikvidována v roce 1977. Pro zchátralý stav a bezpečnost před zvědavci, hlavně dětmi, bylo radou MNV v Háji rozhodnuto po předchozím dotazu na památkovém ústavu v Ústí nad Labem (tam nebyla v seznamu církevních památek), na odboru kultury ONV v Teplicích (ani tam nebyla v oddělení pro církevní záležitosti evidována jako církevní majetek či památka), a tak bylo odborem výstavby ONV v Teplicích dne 15.1.1975 vydáno stavební rozhodnutí k demolici obecního majetku a kaple byla v letních měsících roku 1975 zbořena. Demoliční plán vsi vypracovaly Báňské projekty Teplice, konkrétně kaple výrobní odbor VSS oddělení OV. Demolice kaple, povolená stavebním úřadem ONV v Teplicích, byla provedena v roce 1975. - Původní zvonička je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Háj u Duchcova.

Zdroj: František Nachtmann