14066 kaple sv. Tří Králů

v JV části vsi, u rybníčka

s věží

Barokní mešní kaple postavená v roce 1818 statkářem a lodníkem Františkem Richterem u rybníčku za vsí, na památku katastrofického sesuvu části hory „Kozí vrch“ nad osadou v noci 5.1.1770, v místech, kde se sesuv zastavil. V kostele byly rovněž slouženy mše za škody, které způsobila velká voda dne 29.3.1845 (zvedla hladinu téměř o devět metrů) a sedlákům z Veselí, Mojžíře, Neštěmic voda odnesla ornici z polí a odhalila tak pohřebiště s popelnicemi Lužické kultury. Centrální votivní obraz zobrazoval sesuv půdy. - Obdélná stavba s obloukovým závěrem, sedlovou střechou, měla fasády členěné pilastry a různě vysokými okny završenými půlkruhovými oblouky. V rizalitovém průčelí, nad kterým se vypínala hranolová zděná zvonice s polygonální jehlancovou střechou, byla v trojúhelném štítě nika. Z pravé strany byla k věži přistavěna sakristie. V interiéru byly na obou stranách po třech řadách lavic a oltář. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Marie Kotoučová z Chabařovic).

Zdroj: Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n