14057 kaple Anděla Strážce

ve 2. polovině 50. let 20. století
v S části vsi

se sanktusníkem

Zůstaly jen rozhrnuté trosky. - Kaple stála na malém návrší při hlavní silnici procházející Severní a vedlo k ní kamenné schodiště. Postavena byla na obdélném půdorysu a nevyznačovala se výraznými architektonickými prvky. Jednoduchá nečleněná fasáda nebyla výrazně barevně odlišena. V bočních stěnách kaple byla umístěna vždy dvě okna obdélného tvaru s půlkruhovým zakončením. Dveře v průčelí byly obdélné, dvojkřídlé, doplněné o půlkruhový světlík. Nad nimi se ve štítu nacházela malá nika se soškou Panny Marie. Polovalbovou střechu pokrývala břidlice, v popředí byl umístěn šestiboký sanktusník s ocelovým zvonem z roku 1918. Uvnitř kaple stál dřevěný oltář a tři řady lavic po obou stranách, k výbavě patřilo také několik menších obrazů. Prostranství před kaplí doplňovaly dvě lípy malolisté, které přečkaly demolici. - Na severním konci původně samostatné obce Severní stála dřevěná zvonice. Na jejím místě byla v letech 1868 - 1869 postavena kaple zasvěcená Andělu Strážci. Její vysvěcení proběhlo dne 6.6.1869 a prostředky na výstavbu daroval místní spolek velikonočních pěvců. Využívána byla pro zvonění klekání a patrně i při oznámení úmrtí. Na pravidelné nedělní bohoslužby docházeli místní věřící do farního kostela Navštívení Panny Marie v Lobendavě, jednou za dva týdny se konala bohoslužba přímo v kapli. Kaple byla až do konce 2. světové války udržována. Po jejím skončení chátrala a potkal ji tak osud mnoha dalších staveb ve vsi. Na konci 50. let 20. století byla spolu se dvěma sousedními domy stržena vojáky, kterým to povolil farář z Lobendavy; vše bylo rozhrnuto buldozerem). Zvon z kaple byl umístěn do věže lobendavského kostela. - Kaple stála na vršku za dvěma lípami napravo od silnice proti předposlednímu domu v obci. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Lobendava.