← kostel sv. Barbory (Valkeřice) kostel sv. Mikuláše (Velká Střelná) →
14054 evangelický kostel

evangelická
v Martinské ulici

Stával vedle dnešní ZUŠ (dříve evangelická fara) nad silnicí jdoucí k nádraží. Byl situován rovnoběžně se železnicí, věž směrem od fary. - Secesní kostel s historizujícími prvky postavený vejprtskými evangelíky, financovaný z velké části evangelíky ze sousedního Saska. - Obdélná loď byla členěna odstupněnými opěráky a osvětlena dvěma patry oken s vitrážemi. V horní úrovni širokými, segmentově zaklenutými okny, pod nimi byla vždy dvě drobná obdélná okénka. Na východě byla zakončena drobnou půlkruhovou apsidou. K západnímu průčelí byla představěna předsíň se dvěma vstupy a vysokou hranolovou věží s vysokou polygonální střechou. V západní stěně se nacházel hlavní půlkruhový portál. K východní části byla připojena drobná obdélná sakristie. - Po roce 1948 sloužil jako skladiště papíren, poté byl opuštěn a dne 20.10.1982 odstřelen. - Dnes je na místě kostela kámen s pamětní deskou. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Vejprty.