14021 kaple Panny Marie Pomocné

na vrchu Vysoká, Z od města

s širokou věží

Na místě kaple je dnes navršená hromada zeminy. - Na místě stála původně dřevěná kaple poprvé zmiňovaná v roce 1730. Dary věřících umožnily v roce 1899 stavbu nové zděné kaple. Projekt vytvořil tachovský stavitel Erler. Stěny kaple byly z vnějšku kamenné neomítané, zevnitř cihlové. K zadní stěně kaple byla přistavěna široká věž. Uvnitř byly umístěny velká socha Ježíše Krista a reliéfy křížové cesty od tachovského sochaře Johanna Rumplera. Druhou neděli po Valikonocích, v den zvaný Heiligenkirchweih, směrovala k kapli procesí, jejichž účastníci se po bohoslužbě přesunuli kolem Husmannovy kaple do Světců, kde byl svátek zakončen v hostinci. V roce 1932 byly do hájku východně od kaple přeneseny sochy Ježíše a apoštolů (Olivová hora) z kaple sv. Kříže v Krvavé ulici v Tachově, jedna z připomínek husitského útoku na Tachov dne 11.8.1427. Postavy Krista a apoštolů mohly být na novém místě působivě uspořádány ve skalnatém terénu. Po 2. světové válce byly sochy přeneseny do kaple u kostela sv. Václava v Tachově, odkud byly později ukradeny. Koncem 50. let 20. století přišla kaple o střechu (zřejmě ukradena), v roce 1962 byla kaple z ideologických důvodů zbořena, přestože zdivo bylo v dobrém technickém stavu. Zůstala z ní jen dosti velká hromada suti (cihly a žulové kameny). V roce 2014 proběhl na místě kaple archeologický průzkum; z trosek byly vykopány základy kaple se zbytky zdiva a podlahy, následně byly zase zaházeny zeminou, z níž byla nad kaplí navršena mohyla. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Tachov; město upravilo mohylu nad zbytky kaple v roce 2015 v rámci budování nové naučné stezky kolem kaple.