← kaple (Dřínov) kaple (Dřínov) →

v centru vsi, u hlavní silnice

s věží

Postavena v novogotickém slohu manželi Scheiterovými z č.p. 93, jak dokládal nápis nad portálem. - Jednolodní mešní kaple, s obdélnou lodí a pravoúhlým presbytářem, k jehož jižní stěně přiléhala obdélná sakristie. Sedlová střecha byla pokryta eternitem. K jižní straně lodi byla připojena hranolová věž s polygonálním nástavcem s lucernou a vysokou jehlancovou střechou s makovicí. Hlavní portál se nacházel v západním průčelí. Fasády byly nečleněné, pouze nároží byla zvýrazněna bosáží. Severní stěna lodi byla prolomena třemi a jižní stěna dvěma lomeně zaklenutými okny. Mobiliář pocházel z doby stavby. - Opuková plastika sv. Anny z výklenku triumfálního oblouku kaple byla v roce 1974 přemístěna do ambitů kostela Bolestné Panny Marie v Mariánských Radčicích a restaurována ak. sochařem Michaelem Bílkem. - Kaple byla zbořena spolu s obcí v roce 1976 z důvodu postupu těžby Velkolomu Čs. armády Ervěnice, n.p. DVIL Komořany. Nyní zde těží Severní energetická a.s. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Severní energetická, a.s. z Mostu.

Zdroj: Ing. Eva Hladká, muzeum Most + Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech