kostel sv. Floriána (Černovice) →
13996 kostel sv. Václava

poprvé zmíněn 1352, přestavěn 1523, věž z 1704
ve vsi

Kostel byl jednoduchá barokní stavba s obdélnou plochostropou lodí a obdélným, pětiboce uzavřeným presbytářem s valenou klenbou s výsečemi. K jeho severní straně přiléhala mohutná hranolová věž s vysokou jehlanovou střechou a se sakristií s křížovou klenbou v přízemí. K severní stěně lodi byla připojena drobná předsíň. Pod kostelem se nacházela velká klenutá hrobka zřízená v roce 1785 Kordulou Haslauerovou. Zařízení pocházelo z konce 18. století; zvony byly pořízeny v letech 1712 - 1730, hlavní oltář byl vystavěn v roce 1738. Roku 1926 byla nově pokryta střecha věže, roku 1929 byl nově vymalován interiér kostela. - Loď kostela byla zbořena roku 1960. Na návsi zůstala věž, ta byla zbořena roku 1968 spolu s nedalekou farou. - Kostel stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 689) patří obci Kokašice, druhý (pozemková parcela č. 532/3) je v soukromém vlastnictví (Veronika Šeborová z Čelivi).