kostel Nejsvětější Trojice (Horní Těrlicko) →
13992 kostel sv. Petra a Pavla

poprvé zmíněn 1352, přestavěn barokně, opraven 1929
na SZ konci vsi mezi školou a obchodem

Kostel byl jednolodní, obdélný (cca 8,55 - 8,70 x 26 m), vysoký byl 13 m. Výška včetně věže (v západním průčelí) s cibulovitou bání byla 29 m. Kostel měl pravoúhle zakončený, odsazený presbytář, loď i presbytář byly plochostropé, osvětlené drobnými, vysoko posazenými okénky. Nejmenší okénko v západní části osvětlovalo kruchtu. K jižní stěně byla připojena drobná předsíňka s valbovou střechou. Pod kostelem se nacházela klenutá pohřební krypta. Interiér byl vybaven barokním mobiliářem. Hlavní oltář pocházel z 2. poloviny 17. století, malovaná zpovědnice pocházela z 18. století. Ve věži visely nejméně dva zvony, nejstarší s letopočtem 1548. - V roce 1947 kostel dvakrát vyhořel (snad byl úmyslně zapálen), v roce 1950 byl proto zbořen. - Kostel stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1276/20) patří církvi, druhý (pozemková parcela č. 1276/1) patří obci Horní Kozolupy. - Na místě shořelé fary se nyní nalézá obchod.