← evangelický kostel (Brandýs nad Labem) kostel sv. Martina (Brtníky) →
13987 bývalý kostel sv. Vavřince

poprvé zmíněn po 1450, přestavěn 1483, 1679
na okraji historického jádra města poblíž Horní brány

Nyní je na místě kostela parčík před ulicí U horní brány. - Kostel byl jednolodní stavba s odsazeným presbytářem, pod kterým byla vybudována krypta přístupná pozdně gotickým sedlovým portálem. - Postaven nejpozději v polovině 15. století, přestavěn a rozšířen v roce 1483. V roce 1679 byl obnoven a nově zaklenut. Kostel zrušen jako nepotřebný roku 1785 Josefem II.; v roce 1790 jej v dražbě zakoupil soukeník Wenzel Tölg a přestavěl jej na obytný dům. V 19. století sloužila budova jako tiskárna. Na konci 60. let 19. století koupil objekt Josef Birke a zřídil v něm hostinec a taneční sál "U hulána". V roce 1870 koupil dům Adolf Brožovský a jeho rodina jej vlastnila až do počátku 20. století. - Kostel zbořen v roce 1965 na základě nařízení předsedy Místního národního výboru. Stavebním materiálem byly zavezeny zbytky městského příkopu. - Bývalý kostel stál na trojici pozemků; všechny tři (stavební parcela č. 502 a pozemkové parcely č. 745/7 a 748/2) patří městu Broumov.