kostel Všech Svatých (Lesy) →
13981 kostel Jména Panny Marie

26.4.1925 (základní kámen) - 27.9.1925 (vysvěcení)
ve vsi, u nádraží

se sanktusníkem

Pseudogotický filiální kostel vznikl z iniciativy místního Spolku členů římskokatolické církve, který měl asi tři sta členů a jako svůj hlavní cíl si stanovil právě stavbu kostela. Základní kámen kostela byl položen dne 26.4.1925. Stavební práce musely mít velice svižné tempo, protože dne 27.9.1925 byl dokončený kostel vysvěcen. Částka, zaplacená za stavební parcelu, zednické a tesařské práce, dosáhla celkem 50.000 Kč, stavební materiál daroval hlubinný důl „Grohmann“. Poslední bohoslužba se v kostele konala dne 29.7.1973, v roce 1974 byl kostel zbořen společně s celou vsí kvůli těžbě uhlí. - Jednoduchá novogotická stavba se skládala z obdélné lodi a odsazeného presbytáře se sakristií na jižní straně. Fasáda byla plochá, členěná pouze drobnými opěráky a obdélnými, lomeně zakončenými okny. Ve vstupním průčelí kostela byl vsazen lomený rámovaný portál. Vstup byl obrácen do hlavní ulice. Po stranách portálu byla dvě lomená okna. Průčelí završoval vysoký trojúhelníkový štít s obdélnými střílnovými okénky, ústícími do prostoru půdy. Boční fasády byly prosvětleny po třech vysokých lomených oknech. Mezi okny byly v osách mělké opěrné pilíře. Nad západním štítem vystupovala osmiboká sanktusová věžička. V interiéru byla řada cenných předmětů, např. plastika Assumpty z konce 15. století. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Diamo, s.p. ze Stráže pod Ralskem. - Ves Kundratice je zcela zbořena, na jejím místě je důl.

Zdroj: Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech; Jaroslav Pachner