← kaplička (Bartošovice v Orlických horách) kaple Panny Marie (Bartultovice) →
13980 kaple Panny Marie Sněžné

se sanktusníkem

Kaple byla barokní, jednolodní, s pravoúhle ukončeným presbytářem a sakristií na severní straně. Spodní část členil jednoduše okosený sokl. Loď byla přístupná ze západu drobným obdélným portálem s kamenným ostěním bez profilace, v jehož vodorovném překladu s vloženým záklenkem byl vytesán letopočet dokončení stavby. Ze západní stěny byla obdélným vstupem bez ostění přístupná i dřevěná kruchta. Stěny byly členěny a po okraji zvýrazněny štukovou lisénou. Okna lodi byla obdélná, s odsazeným segmentovým záklenkem, zvýrazněná bílou štukovou paspartou. Podobné, avšak menší okénko osvětlovalo i kruchtu. Střecha byla poměrně vysoká, sedlová, prolomená osmibokou sanktusovou věžičkou s cibulovou střechou; ve věžičce byly dva zvony. Lomený západní štít byl zdoben kamennými kuželkami, podkroví bylo osvětleno drobným oválným okénkem. Interiér byl plochostropý, stěny byly zdobené zlidovělou malbou. Oltář a kazatelna byly datovány do doby kolem roku 1700, snad ze staršího předchůdce. Varhany byly snad z doby kolem roku 1860. Z výbavy se dochovaly dvě barokní dřevořezby světců. - Kaple stála na křižovatce u veliké lípy pod rybníčkem. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Blatno.