← kostel sv. Jana Křtitele (Znojmo) kostel Narození Panny Marie (Žďár) →
13960 kostel sv. Barbory

8.9.1718 (vysvěcení), přebudován 1744

Barokní kostel byl postaven v roce 1718, vysvěcen byl dne 8.9.1718, přebudován roku 1744. Roku 1909 byl vybaven varhanami, roku 1916 byl renovován kůr a hlavní i postranní oltáře a strop byl vyzdoben nástěnnými malbami, roku 1922 byla pořízena zvonkohra, roku 1937 pak nové kostelní lavice. - Kostel byl jednolodní, obdélný (15 x 40 m), s hranolovitou věží vysokou 30 m v západním průčelí a obdélným presbytářem ukončeným apsidou na východní straně, s obdélnou sakristií v ose a obdélnou předsíní po jižní straně lodi. Loď byla zaklenuta čtyřmi poli valené klenby (oddělenými valenými pásy) s lunetami, presbytář byl sklenut plackou, apsida konchou, předsíň křížově. Zařízení kostela bylo rokokové. - Po roce 1948 byl kostel používán jako stáj a seník, před demolicí byly z lodi odstraněny krovy a krytina, dne 25.3.1965 byl kostel odstřelen. - Hned vedle zbořeného kostela byla postavena budova pohraniční roty (dnes pohraniční policie), pozemek kostela byl zčásti zahrnut do oploceného území roty (dnes sídlo policie). - Před plotem roty je nyní upravený památník obětem 1. světové války. - Kostel stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 403/14) patří církvi, druhý (pozemková parcela č. 66) patří městu Bělá nad Radbuzou.