13926 kaple sv. Jana Křtitele

Torzální (známka 500) dřevěné velké kaple

koncem 50. let 20. století
v SZ části vsi

se sanktusníkem

Základy kaple pietně upraveny; obnovena kamenná podezdívka, na níž jsou položeny trámy. Rozměry kaple byly cca 4,2 x 7,5 m, půdorys byl podkovovitý. - Místní obyvatelé si v roce 1809 postavili na vlastní náklady dřevěnou kapli s kamennými základy a šindelovou střechou se zvonicí. Nevelký oltářní obraz představoval Křest Krista. Nejcennější součástí mobiliáře byl obraz Kalvárie s Pannou Marií a sv. Janem z 18. století. V druhé polovině 19. století se začala ves vylidňovat a po odsunu původního německého obyvatelstva v roce 1946 zde nezůstal prakticky nikdo. Po roce 1946 byla kaple několikrát vykradena, koncem 50. let 20. století byla spolu s celou vsí zničena vojáky tankového praporu za Šumperka. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Vernířovice; obec nechala v roce 2008 pietně upravit základy kaple. - Ves Svobodín je zcela zbořena; území vsi je porostlé náletovými dřevinami, základy domů jsou dosti patrné.