13925 kostel Nanebevzetí Panny Marie

asi v 50. letech 20. století
na SV konci vsi

Kostel stál na nevysokém pahorku; šlo se k němu od rybníka po schodech lipovým stromořadím. - Byl vybudován na místě staršího objektu (již ve 14. století je zde zmiňována fara) v letech 1679 - 1681 majitelem mimoňského panství Janem Putzem z Adlersthurnu. - Roku 1679 dal majitel panství přestavět chór kostela na loretánskou kapli. Kaple byla včleněna do nízké věže s bání a tvořila závěr kostela. Do interiéru kaple sklenuté valenou klenbou se otevíral triumfální oblouk. Horizontálně profilovaná římsa členila povrch stěn i klenby. Soška Černé Matky Boží Loretánské stála před oltářním obrazem Nanebevzetí Panny Marie. - Loď kostela roku 1864 přestavěl pseudorománsky stavitel Wünsch (z barokní stavby se zachoval pravoúhlý, valeně klenutý presbytář a nad ním nízká hranolová věž s cibulovou střechou); zařízení rokokové a pseudorománské. K severní stěně byla připojena obdélná sakristie s pultovou střechou. K chóru byla nově připojena obdélná loď s rovněž obdélnými, půlkruhově zaklenutými okny. Zvony z kostela byly zrekvírovány armádou v průběhu 1. světové války, v roce 1928 byly pro kostel odlity nové. Kostel byl opuštěn po zabrání obce do vojenského újezdu Ralsko v roce 1946. V roce 1953 ještě stál, pouze věži chyběla báň. Někdy v 50. letech 20. století byl kostel na třech místech navrtán a vyhozen do povětří, zbytky byly rozstříleny armádou. Socha Panny Marie Loretánské byla přenesena do kostela v Mimoni. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p. - Ves Svébořice je zcela zbořena.

Zdroj: Martin Čechura - Zničené kostely Čech