← kostel Nejsvětější Trojice (Stružnice) kostel sv. Kateřiny Alexandrijské (Svatá Kateřina) →
13918 evangelický Kristův kostel

evangelická
v Žukovově ulici, blízko křižovatky s Truhlářovou ulicí

Evangelický, tzv. "Červený" kostel byl postaven v sousedství Vrbenského lázní; nyní se na jeho místě nachází hotel a sportovní hala. - Kostel byl postaven v letech 1899 - 1900 podle návrhu Alwina Köhlera. Kostel byl pseudogotický, jednolodní, s odsazeným polygonálním presbytářem a lodí do tvaru "L". Nároží lodi a stěny presbytáře byly zpevněny jednou odstupňovanými opěráky s pultovými stříškami. Presbytář a boční průčelí lodi byly osvětleny velkými, lomeně zaklenutými okny s kružbami. V koutě lodi byla vestavěna schodišťová věžička na osmibokém půdorysu. K hlavnímu průčelí byla připojena hranolová věž s vysokou osmibokou střechou. V přízemí věže byl umístěn hlavní vstupní portál. Vyšší patra věže byla osvětlena kruhovou rozetou a vysokými lomenými okny; v horní části byly hodiny s kruhovým ciferníkem. V roce 1904 byly do kostela pořízeny varhany od Jindřicha Schiffnera z Prahy. - Kostel byl poškozen při bombardování města v roce 1945; nebyl přímo zasažen, ale z otřesů při bombardování nedalekých továren se udělaly praskliny ve stěnách. Poškozená stavba byla později uzavřena, dále chátrala a na počátku 60. let 20. století už byla bez střechy. V roce 1964 byl na kostel vydán demoliční výměr, dne 2.7.1966 město nechalo kostel odstřelit pro zchátralost. - Na místě kostela byla postavena přístavba lázní dr. Vrbenského. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 333/2 a 333/1) patří firmě Power Get, s.r.o. ze Střekova.