← evangelický kostel (Staré Purkartice) kostel Nejsvětější Trojice (Strážný) →
13914 kostel Nejsvětější Trojice

se santusníkem

Kostel nechali postavit na své náklady farář v Širové Nivě Christian Brückner a dědičný rychtář ve Starých Purkarticích Franz Carl Fischer. Následně kostel spravovala obec Staré Purkartice. - Jednalo se o zděnou omítnutou stavbu s valbovou střechou prolomenou lucernou a s obíhající profilovanou římsou pod střechou. Interiér byl vyzdoben nástěnnou malbou z 19. století; presbytář se stlačenou klenbou a lunetou byl vyzdoben nástěnnou malbou sv. Petra a Pavla s rokajovým, malovaným rámem. Ve věži visely dva zvony, z nichž se dochoval pouze jeden. - Po roce 1945 kostel chátral, po roce 1948 byl používán mimo jiné i jako sklad práškového hnojiva a v roce 1986 byl zbořen. - Kolem kostela se nacházel hřbitov, který také po roce 1945 chátral a v 80. letech 20. století byl zcela zničen. - Kostel je zakreslen již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. - Pozemek, na němž kostel stál, patří obci Hošťálkovy.

Zdroj: Ing. Tomáš Gronkowiec