13889 kostel sv. Vavřince a Štěpána

poprvé zmíněn 1352, znovu vystavěn 1736 - 1741
koncem 70. let 20. století nebo koncem roku 1982

Jednou z nejčistších pozdně barokních staveb na Chomutovsku byl kostel svatého Vavřince a svatého Štěpána v Račicích. Tato ves i s kostelem zmizela z povrchu zemského v důsledku postupu těžby hnědého uhlí. Račice byly částí Krbic. Jejich zánik byl vyhlášen k 1.1.1981. - V prosinci 1736 vyhořela celá obec včetně kostela a fary. Nový kostel byl postaven v letech 1737 až 1741 Janem Kryštofem Koschem dle projektu K. I. Dienzenhofera a pak roku 1743 zasvěcen svatému Vavřinci a svatému Štěpánu. V témže roce byla přistavěna sakristie. Hřbitov obklopoval kostel až do roku 1890, kdy byl upraven nový u obce Naší. Kostel byl udržován v dobrém stavu do roku 1945. - Gotický a renesanční kostel byl patrně zbořen po požáru z roku 1736. Základy této starší stavby zůstaly asi pod podlahou nového kostela. Nový kostel byl jednolodní, orientovaný, bez věže, se zvoniční věžičkou na vrcholu střechy. Obdélná loď měla zaoblené rohy. Vybíhala tu mělká ramena ve střední ose. Výrazná architektura měla členěné stěny se slepými arkádami, vysokými ionizujícími pilastry, byla korunována vylomenou hlavní korunní římsou. Okna byla rámována plošným rámcem. Boční stěny lodi byly prosvětleny rozměrnými kasulovými okny. Kněžiště bylo zaklenuto plochou plackovou klenbou. Hlavní loď již klenbu neměla a byla uzavřena trámovým stropem. Západní varhanní oratoř byla podpírána dvěma pilíři. Kostel měl i bohaté barokní zařízení. Hlavní oltář byl doplněn sochami svatého Vavřince, svatého Antonína Paduánského a svatého Jana Nepomuckého. Boční oltář měl svatostánek ze staršího kostela datovaný k roku 1674. Obraz svatého Jana Nepomuckého namaloval František Kromholz v roce 1852. Původně zde byla umístěna vzácná gotická plastika „Račická madona“, která je jedinou hmatatelnou památkou na zbořený kostel. Tato Assumpta z Račic byla vyřezána ve druhé čtvrtině 15. století. V kněžišti stála pískovcová barokní křtitelnice z roku 1730. - V 60. letech 20. století stál tento monumentální kostel uprostřed vesnice. Byl již zbaven vnitřní výbavy, ale měl stále střechu i okna. Dle zápisu tehdejšího památkového ústavu z listopadu 1976 byl již v této době interiér totálně poničen. Podařilo se zachránit jen dřevěnou gotickou plastiku Madony s dítětem, byla umístěna do galerie v Litoměřicích Roku 1978 docházelo k dalšímu ničení interiéru a exteriéru kostela místními obyvateli, kteří vybavení používali k otopu. - Ještě v roce 1969 předpokládaly doly Nástup likvidaci Račic až mezi lety 1990 – 2005. V prosinci roku 1987 byl zrušen zápis kostela v seznamu památek. Objekt byl však zničen již na přelomu let 1982 - 1983. Likvidátorem byly doly Nástup Tušimice. Památková ochrana byla dodatečně zrušena až dne 19.2.2009. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova. - Ves Račice byla zcela zbořena, na jejím místě je důl.

Zdroj: Ing. arch. Jaroslav Pachner