← kostel Narození Panny Marie (Bystřice) kaplička (Prunéřov) →
13885 kostel sv. Petra a Pavla

poprvé zmíněn 1352

Kostel stál přibližně uprostřed Starého Prunéřova. - První písemná zmínka pochází ze dne 11.12.1363, kdy uvádí kralupský farář v úřad faráře v Prunéřově. - Původní gotický sloh byl v klenbě presbytáře (místy i jinde) patrný do doby likvidace památky. Sakristie byla postavena na severní straně chóru v letech 1631 - 1640, roku 1765 byla důkladně obnovena. Věž zbudována roku 1669. Úpravy kostela proběhly ve 2. čtvrtině 17. století, další v letech 1710 – 1733 (malířská oprava stropu, obílení a vydláždění kostela, obnova podlah, přelití zvonu, výzdoba hlavního oltáře, oprava střechy a hodin). Roku 1753 následovaly rozsáhlejší práce na kostele. Roku 1757 byl kostel přestavěn za dohledu kadaňského stavitele J. K. Kosche, na náklady Františka Michala Martinice. Štíty odkazovaly na původní renesanční sloh a pocházely ze 17. století. V roce 1790 proběhly úpravy v interiéru. Během 19. století probíhaly pouze menší opravy. - Orientovaný omítnutý jednolodní objekt s obdélnou lodí, zakončený čtvercovým odsazeným presbytářem, na který na severu přiléhala obdélná sakristie a na jihu obdélná předsíň. Plochostropá loď se středovým štukovým zrcadlem. Presbytář sklenula křížová žebrová klenba s kruhovým svorníkem. Sakristie byla zaklenuta valenou klenbou, předsíň zaklenuta segmentově. Fasádu členily lizénové rámy a segmentově zakončená okna, v presbytáři byla původně gotická lomená okna, z nichž jedno mělo zachovanou kružbu. Západní průčelí štítové se třemi plastikami z roku 1700, představovala sv. Petra a Pavla a Pannu Marii. Socha sv. Pavla se roku 1727 zřítila, ale po opravě byla vrácena na původní místo. Sedlová střecha s prejzy. Nad lodí sanktusník s cibulí pokrytou plechem. Vnějšek stavby byl velmi prostý. Hlavní oltář od Františka Gröbla z roku 1854 s obrazem sv. Petra a Pavla z roku 1691 v rámu z roku 1706, oltář Panny Marie z roku 1680 se sochou Panny Marie z doby okolo roku 1700, oltář sv. Anny z roku 1680 se sochou sv. Anny od U. Creutze z doby po roce 1525. V triumfálním oblouku dva obrazy z doby kolem poloviny 18. století, dřevěný reliéf Madony z konce 15. století, dřevěná rokoková socha Bolestné Panny Marie z roku 1750, dřevěný krucifix z 18. století, rokoková kazatelna z poloviny 18. století, křtitelnice z doby okolo roku 1757. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova. - Většina vsi Prunéřov včetně kostela byla zbořena v 60. letech 20. století kvůli dolům.

Zdroj: Mgr. Markéta Prontekerová