13885 kostel sv. Petra a Pavla

těžba
poprvé zmíněn 1352

K původně gotickému kostelu byla v letech 1631 - 1640 přistavěna sakristie, roku 1669 věž. V letech 1710 - 1733 probíhaly úpravy interiéru, mj. byl nově vymalován a předlážděn kostel, přelit zvon, opravena střecha a hodiny. Další úpravy probíhaly v letech 1750 - 1757 a v interiéru v roce 1790 neznámým stavitelem podle plánů kadaňského architekta J. K. Kosche. V průběhu 19. století docházelo jen k drobným úpravám. - Orientovaný objekt se skládal z obdélné barokní zdi a odsazeného čtvercového presbytáře, který se zachoval z původní gotické stavby. K jeho severní straně byla připojena obdélná sakristie, k jižní drobná předsíň. Loď byla kryta plochým stropem se štukovými zrcadly. Fasáda byla členěna lizénovým rámem a obdélnými, segmentově zaklenutými okny. Presbytář byl zaklenut křížovou žebrovou klenbou s kruhovým svorníkem a osvětlen lomenými okny, v jednom případě se zachovalou kružbou. Západní průčelí bylo renesančně upraveno, v nikách byly sochy sv. Petra, sv. Pavla a Panny Marie. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova. - Většina vsi Prunéřov včetně kostela byla zbořena v 60. letech 20. století kvůli dolům.