kostel Spasitele nesoucího kříž a Panny Marie Bolestné (Pasovary) →
13873 kostel Neposkvrněného početí Panny Marie

ve 2. polovině roku 1982
ve vsi

Na místě kostela nyní stojí pomník padlým z 1. světové války nyní podivně věnován českým a sovětským hrdinům a jsou zde vysázeny thuje. - Filiální kostel od Ignáce Riebeleho z Číměře postavený roku 1900 na místě barokní kaple z roku 1760, jež byla zasvěcena Ježíši Kristu, Panně Marii, sv. Josefu, sv. Jáchymovi, sv. Anně, sv. Isidorovi, sv. Linhartovi, sv. Vavřinci, sv. Floriánovi, sv. Fabiánovi a sv. Šebestiánovi (byla většinou označována pouze jako kaple sv. Anny). - Kostel byl obdélný, s trojboce zakončeným presbytářem a částečně představěnou věží se dvěma zvony. Na hlavním oltáři visel obraz znázorňující Nanebevzetí Panny Marie od Jaroslava Lindnera z roku 1900. - Kostel patřil po roce 1948 státu, byl ve správě Městského národního výboru v Jindřichově Hradci. Když Okresní stavební podnik v Jindřichově Hradci hledal v roce 1982 zakázky, aby splnil plán, požádal město, zda by mohlo vytipovat nějaký objekt ve své správě, který by podnik mohl zbourat. Předseda Městského národního výboru v Jindřichově Hradci zašel na finanční odbor, který měl na starost městský majetek a tam listoval složkou s přehledem městského majetku a vybral ke zbourání právě kostel v Otíně. Někteří zaměstnanci finančního odboru Městského národního výboru se snažili intervenovat u místopředsedy Okresního národního výboru v Jindřichově Hradci, což zpočátku vypadalo nadějně, nicméně věc poté nabyla politický rozměr a kostel se zachránit nepodařilo. Demoliční výměr na budovu kostela vydal dne 15.6.1982 odbor výstavby Městského národního výboru v Jindřichově Hradci; podle něj měl být kostel zbořen do 31.12.1982. Demolici kostela provedl Okresní stavební podnik v Jindřichově Hradci; kostel nebyl odstřelen, ale rozbit závažím připevněným na háku autojeřábu. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Jindřichův Hradec.