13860 kaple sv. Antonína Paduánského

Zaniklé (známka 600) zděné velké kaple

velká kaple (kostelík)

Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Nová Ves nad Odrou je zcela zbořena. Ves byla založena již v 16. století a byla nazývána Oderberg. Vysídlena v roce 1947 a zrušena v roce 1950. - V zaniklé vsi stojí v blízkosti bývalé kaple kamenný kříž z roku 1908, opravený v roce 1994 zdejšími rodáky. Je zde osazena pamětní deska.

Zdroj: Jindřich Machala: Kronika Libavska

• Kateřina Skalíková napsal 30.01.2009 10:06

Kronika Libavska, J.Machala: Obec byla založena již v 16. století a byla nazývána Oderberk. Farnost náležela k Čermné a v obci byl filiální kostel sv. Antonína. Obec zanikla v r.1948. V zaniklé obci stojí v blízkosti bývalého kostela kamenný kříž z r.1908, opravený v r.1994 zdejšími rodáky. Je zde osazena pamětní deska.

Informace doplněny, děkuji.