← kaple (Křakov) kaple (Mírkov) →
13847 kaple Navštívení Panny Marie

Polozřícené (známka 455) zděné velké kaple

JJZ od vsi, u silnice

s úzkou vížkou nad průčelím

Na místě lodi je velká hromada trosek (pískovcové kameny a cihly); zachován je levý přední roh do výšky asi 1,2 m. - Zděná loď je zbořena, presbytář vytesaný do skály stojí. Zdivo presbytáře je místy dozděno. -Při silnici na Neštěmice byla přistavena v letech 1858 - 1859 k poustevně z roku 1800, která zde byla vytesána v nepevném oligocenním pískovci na popud Erasma Röslera z Mojžíře (ve výklenku měla umístěnu sochu Panny Marie). Kaple byla vysvěcena v roce 1864, na oslavu Panny Marie Pomocné. Obdélná pseudorománská stavba byla vystavěna z příspěvků poutníků a místních obyvatel. Z darů dřevařů bylo koupeno vnitřní vybavení. Nad polokruhově završeným portálem s edikulou bylo v trojúhelníkovém štítě kruhové okno s rosetou, postranní zdvojená okna byla završena polokruhovými oblouky. Objekt byl zdoben obloučkovým vlysem, na průčelí představěny nárožní pilíře, které byly završeny hranolovými nástavci zmenšených věžiček. Zařízení bylo současné s výstavbou. Kaple byla opravena v roce 1885 nákladem 400 zlatých. - V roce 1976 byla rozebrána kamenná věž s okosenou jehlancovou střechou, vyčnívající 4 metry nad skalním masivem, byla odstřelena Janem Horváthem, střelmistrem závodu 01 Severočeské konstruktivy, Ústí nad Labem, v červnu 1976 a zbývající část byla zbořena v červnu 1977 stejným závodem. Zařízení ještě před zbořením zničili vojáci, kteří opravovali přilehlou silnici. - Dnes zde zůstal pouze skalní otvor původní poustevny - modlitebny. - Pozemek s kaplí patří obci Povrly.

Zdroj: Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n