zvonice (Lomazice) →
13835 kostel sv. Maří Magdaleny

vodní nádrž
J od vsi

Na návsi stál původně gotický kostel z roku 1411. Roku 1592 byl rozšířen a roku 1692 prošel barokní přestavbou, která byla znázorněna na štítové stěně. Přestavbu financoval hrabě Gustav Adolf z Warensbachu a jeho žena hraběnka Šliková. Po roce 1772 byla opravena střecha, která shořela po zásahu bleskem. - Jednoduchá barokní stavba, s obdélnou lodí a odsazeným pravoúhlým presbytářem. K jeho severní stěně přiléhala obdélná sakristie a k jižní stěně kaple. Fasády byly nečleněné, prolomené třemi čtvercovými, segmentově zaklenutými okny. Západní průčelí bylo zvýrazněno lizénovými rámy, nad římsou stejně členěným obdélným nástavcem a završeno trojúhelníkovým štítem s kuželkami po stranách a malým křížem ve vrcholu. V ose průčelí byl pravoúhlý portál s rozeklaným nadpražím a erbem v kartuši. Areál se hřbitovem byl obklopen kamennou hradbou s bránou datovanou 1776. Vedle brány stála zvonice s bedněným patrem z konce 17. století. Oltář z konce 17. století, mobiliář pocházel z 2. poloviny 17. a z 18. století. - V roce 1964 se obec ocitla v zátopovém pásmu přehrady Nechranice a dne 30.11.1964 byl kostel zbaven památkové ochrany. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Povodí Ohře, s.p. z Chomutova. - Ves Lomazice byla zcela zbořena a zatopena Nechranickou přehradou.