13830 kostel sv. Martina

asi červen 1942
na hřbitově v centru původní vsi, JV od centra současné vsi

Obvodové zdivo kostela je obnoveno do výše cca 0,3 m po celém obvodu. - Kostel byl jednolodní orientovanou stavbou obklopenou hřbitovní zdí s barokní branou. K obdélné lodi s okosenými rohy byl na východě připojen obdélný presbytář (východní polovina lodi staršího kostela) a v ose sakristie (původní obdélný, trojboce uzavřený presbytář). V západní části byla vestavěna kruchta a předsíň. Nad západním průčelím vystupovala hranolová věž. Stěny kostela byly členěny lizénovými rámci a osvětleny vysoko posazenými obdélnými, segmentově zaklenutými okny. Střední část lodi byla zastřešena mansardovou střechou s vikýři. Loď byla zaklenuta prkennou imitací plackové klenby vyzdobenou kvalitními malbami A. Kováře. V podvěží byla umístěna kaple Božího hrobu. Interiér byl vybaven kvalitním mobiliářem z 18. a 19. století. Většina mobiliáře byla zničena při demolici kostela. - Již v roce 1352 je kostel zmiňován jako farní. Zpustošen byl za třicetileté války a později opraven. V roce 1729 byl kostel rozšířen a věž zvýšena. Opravován byl v letech 1741 a 1858. V roce 1852 byly na věž umístěny hodiny. - Kostel byl spolu s celou vsí vypálen nacisty dne 10.6.1942; vypálený kostel byl odstřelen asi ještě v témže měsíci. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Památníku Lidice.

• Marek Dvořák napsal 14.04.2012 13:57

Obsáhlou historii a fotografie kostela najdeta na: http://depositum.cz/knihovny/pamatky/strom.clanek.php?clanek=5587