kostel sv. Petra a Pavla (Liptice) →
13828 kostel Nejsvětější Trojice

na náměstí

Novorománský farní kostel postavený na místě kaple Panny Marie ze 2. poloviny 19. století. Jeho stavitelem byl Gustav Zeidler z Duchcova. - Kostel byl jednolodní, obdélný, cca 20 x 15 m, vysoký asi 16 m, se sedlovou střechou, věží a sanktusníkem. Fasády lodě byly členěny plochými pilastry, zakončenými v horní části obloučkovým vlysem. Polygonální presbytář byl prostý, členěný pouze jednou odstupňovanými nárožními opěráky. Západní průčelí bylo zvýrazněno rizalitem, ve kterém byl umístěn půlkruhově zakončený portál s tympanonem a nad ním osmidílná rozeta. Nad průčelí vystupovala hranolová věž. K jižní stěně byla přistavěna jednoduchá kaple a k severní stěně presbytáře obdélná sakristie. Fasády byly členěny subtilními opěráky. Interiér byl zaklenut plackovou klenbou a v západní části obsahoval zděnou kruchtu. - Ještě v roce 1959 byl kostel v dobrém technickém stavu a byl pravidelně udržovaný. V roce 1960 však bylo rozhodnuto o likvidaci vsi Ledvice a o rozšíření hnědouhelného dolu. Likvidace vsi byla oficiálně schválena v roce 1962, ve 2. polovině roku 1963 bylo zahájeno vyklízení kostela, který pak byl odstřelen dne 8.5.1964. - Stál asi 100 m napravo příčně za posledním domem v Tyršově ulici (na náměstí) ve směru pokračování Mírové ulice. - V současné době je celé místo vytěženo (důl na místě kostela je již rekultivován). - Domy asi 100 m od kostela zůstaly stát. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova.