13826 kaple Čtrnácti sv. pomocníků

SV od kostela, u křižovatky silnic na Libavské Údolí a Kolovou

se štítovým zvonovým nástavcem

Velká pseudorománská (před přestavbou v roce 1856 barokní) mešní kaple východně od města. Původní dřevěnou kapli nechal vystavět kynšperský měšťan Jan Hofmann. Vzhledem k použitému materiálu kaple rychle chátrala. V roce 1856 byla zahájena stavba nové svatyně. Autorem přestavby byl kynšperský stavitel Kašpar Jäger, stavební materiál věnovali Ferdinand a František Lenkovi, továrníci z Libavského Údolí. Svatyně měla výraznou obdélnou loď s trojicí půlkruhově zaklenutých oken. Podle starých vyobrazení se zdá, že presbytář byl ponechán z původní stavby. Výrazně architektonicky ztvárněno bylo především západní průčelí. V ose byl umístěn hlavní vstup, mírně předstupující před linii zdiva. Nad ním bylo kruhové okno s rozetou. V horní části byla vysazena drobná zvonička. Vybavení interiéru pocházelo z donace manželů Lenkových. - Po roce 1945 kaple rychle chátrala, vnitřek byl vyrabován a zařízení rozkradeno nebo zničeno. Nicméně v době demolice měla kaple jen děravou střechu. - Stála mezi stromy u křižovatky silnic na Libavské Údolí a Kolovou, hned za prvními dvěma stromy; zbořili ji lidé z Libavského Údolí, kteří si z materiálu postavili garáže. - Místo, kde kaple stála, připomíná dnes jen skupina stromů, které byly vysázeny kolem stavby, a místní název "U kapličky". - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1861. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Kynšperk nad Ohří.