13824 kostel Všech Svatých

těžba
poprvé zmíněn 1344, upravován 1681 - 1689, nově postaven 1769 - 1770
v JV části vsi

Barokní kostel nechal postavit František Michal z Martinic v letech 1766 - 1768 poté, co starý kostel spolu se vsí roku 1764 vyhořely. - Jednolodní, obdélný, s čtvercovým presbytářem. Loď byla plochostropá se štukovými zrcadly, chór byl zaklenut plackou. Fasáda byla členěna jednoduchým štukovým rámem a půlkruhově uzavřenými okny. V západním průčelí byla vystavěna hranolová věž, z větší části vtažená do interiéru. Předstupující část tak tvořila rizalit, ve kterém byl umístěn pravoúhlý portál. Druhý vchod byl v jižní stěně, nad ním byl vytesán letopočet 1766. Uvnitř lodi byla vestavěna kruchta nesená dvěma pilíři, vybíhající do prostoru lodi segmentově zvlněnou křivkou. Vybavení kostela pocházelo převážně z 18. století. Oltáře od J. Eberleho z roku 1770, krucifix od H. Waitzmanna z roku 1722. Za 1. světové války byly tři kostelní zvony zrekvírovány pro válečné účely, proto si ves v roce 1926 sehnala nové zvony a nechala je vysvětit. O 16 let později, v roce 1942, byly tyto zvony opět svěšeny a zrekvírovány ve 2. světové válce. - Komunisté plánovali likvidaci obce kvůli dolům až v roce 1997, ale v lednu 1982 rozhodl ONV Chomutov o předčasné likvidaci obce kvůli neúnosnému životnímu prostředí. Kostel byl zbořen na jaře 1985, jeho památková ochrana byla dodatečně zrušena dne 8.7.1985. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova. - Ves Krbice byla zcela zbořena, na jejím místě je důl.