13821 kostel sv. Jakuba Většího

v J části města

Původně raně gotický objekt postavený kolem roku 1360. V roce 1796 farní kostel vyhořel, opraven byl v letech 1799 - 1800, restaurován v letech 1878 – 1897. - Zdivo z lomového kamene, omítané. Jednolodní obdélná stavba se zaoblenými nárožími, s pravoúhle uzavřeným presbytářem na východě, s pozdně gotickou hranolovou, barokně zakončenou věží při severní straně presbytáře. Věž byla prosvětlena polokruhově zaklenutými okny a střílnami, krytá komolým jehlanem završeným polygonální zvonicí, krytou proláklým jehlanem, nároží měla armovaná. Kostel zakryt sedlovou střechou s valbou nad presbytářem. Fasádu původně členily lizénové rámy a půlkruhově zaklenutá okna v hlubokých špaletách. Štítová stěna byla členěna pilastrovým řádem a římsovými hlavicemi, s mělkým středovým rizalitem, v něm v kamenném ostění osový vstup. Štítovou stěnu doplňovaly niky s dřevěnými plastikami, z boků byl štít završen obelisky. Na vrcholu trojúhelníkového štítu železný kříž. V průčelí nízký rizalit se segmentovou římsou; ve volutovém štítu okulus prostupující spodní částí trojúhelníkového tympanonu. Interiér plochostropý s vysokými fabiony, triumfální oblouk polokruhový, stěny členěny toskánskými pilastry, které podpíraly profilovanou římsu. Zařízení většinou barokní a pseudogotické. Hlavní oltář z roku 1880 od V. Kostečky z Prahy s obrazem „Apoteóza sv. Jakuba“ od D. Kindermanna z roku 1802. Boční oltář Panny Marie a sv. Jana Nepomuckého od V. Kostečky, současný s hlavním oltářem. Kvalitní oltář Bolestné Panny Marie se sochami sv. Anny a Piety z doby kolem roku 1730. Oltář sv. Kateřiny a Valburgy z 2. poloviny 18. století. Socha sv. Jana Nepomuckého z poloviny 18. století. Obrazy křížové cesty z roku 1843, kopie podle J. Führicha. Kamenná křtitelnice z 18. století. Obraz sv. Anny v sakristii z poloviny 18. století. - Památková ochrana kostela byla zrušena dne 22.9.1970, jeho demolice proběhla v září 1976. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova. - Ves Kralupy u Chomutova byla zcela zbořena, na jejím místě je důl.

Zdroj: Mgr. Markéta Prontekerová