kostel sv. Jakuba Většího (Kralupy u Chomutova) →
13818 kostel Povýšení sv. Kříže

na S konci vsi

Kostel byl jednolodní pseudorománská stavba s obdélnou lodí a odsazeným, půlkruhově okončeným presbytářem. Vnější stěny byly zdobeny lizénami, na které pod římsou navazoval obloučkový vlys. Stěny byly prolomeny dvojitými sdruženými okny. K západnímu průčelí byla připojena hranolová věž s vysokou jehlanovou střechou a drobnou představěnou předsíňkou. Zařízení bylo současné s výstavbou. - Kostel vybudoval zednický mistr Anton Erler. Dokončený kostel byl vysvěcen dne 27.7.1862. Nové varhany s jedním manuálem s pedálem a šesti rejstříky dodal dne 24.3.1889 varhanářský ústav J.Šifnera v Praze za 840 zlatých. Zhotovení zvonu financovaného osadníky Střelné a Košťan se ujal chomutovský zvonař Julius Herold, zvon vážící 452 liber stál 725 zlatých a do Košťan byl dovezen dne 22.6.1862 (info z košťanské kroniky). Vitráže do oken byly vyrobeny firmou Richard Schlein z Hrádku nad Nisou a osazeny v roce 1913. Okna byla nalezena v Litoměřickém biskupství uložená v bednách a v roce 2007 byla restaurována sklářským ateliérem Vitraj v Praze. Trojice oken sv. Karel Boromejský - sv. Mořic - sv. Vilém se nacházela za hlavním oltářem a věnovaly je dcery knížete Lobkowitze Viléma a Karla. - Už v roce 1948 byla nalezena uhelná sloj pod vsí a byly zahájeny plány na její vytěžení. V únoru 1949 byl kostel i s okolními pozemky prodán Státním hnědouhelným dolům v Mostě. Ty při následné těžbě zničily nejen kostel, ale i severní část vsi. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech, Karel Vojtek

• petruse koutna napsal 09.01.2017 09:57

Dobrý den kostel Povýšení sv.Kříže byl vysvěcen roku 1862 a vy máte chybu v záhlaví píšete roku 1852 zřejmě se jedná o překlep prosím opravte to mnohokráte děkuji Koutná

Dobrý den, děkuji za upozornění, opravil jsem.