13799 kostel Narození Panny Marie

v 70. letech 20. století
v Z části vsi, na vršku

Dřevěný kostel zmiňován již roku 1369. Zděný kostel nechala postavit v letech 1725 - 1733 hraběnka Margareta z Valdštejna. Od roku 1849 byl kostel farní. - Stál uprostřed obdélníku z velkých lip, i zepředu k němu šlo lipové stromořadí. Poslední bohoslužba se v kostele konala dne 8.9.1947. Kostel byl odstřelen ruskou armádou po roce 1968 (už od roku 1946 byl zahrnut do vojenského újezdu Ralsko). - Pozemek, na němž kostel stál, patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p. - Ze vsi Jablonec zůstalo po odchodu Rusů počátkem 90. let 20. století osm domů, velké trosky několika domů po okolních vršcích a jeden velký činžák; většina domů byla koncem 90. let 20. století zbořena, nyní zde zůstávají dva velké opuštěné domy, opuštěný velký činžák a jedna nová chata. - Z vnitřního vybavení kostela se dochovaly pouze sochy sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého.