← kostel sv. Václava (Hustopeče) bývalý kostel Navštívení Panny Marie (Hvožďany) →
13795 evangelický kostel

evangelická
na Husově náměstí

Základní kámen pseudorenesanční kostela byl položen v roce 1899, stavba byla vysvěcena v roce 1901. Architektem jedné z prvních veřejných staveb na Ústecku s elektrickým osvětlením byl Waldemar Kandler. – Kostel sestával z obdélné lodi a odsazeného půlkruhového presbytáře. K severozápadnímu rohu hlavního průčelí byla připojena hranolová věž s vysokou střechou a na opačné straně nízký schodišťový přístavek. V ose stavby se nacházel hlavní vstup, zapuštěný do stavby a chráněný půlkruhově zaklenutou předsíní. Stěny lodě byly nečleněné, prolomené obdélnými, půlkruhově zakončenými okny. - Po roce 1945 sloužil kostel Církvi československé husitské (do roku 1968), poté jej tato církev pro nadměrnost nepoužívala a kostel v letech 1970 - 1980 sloužil jako skladiště nábytku Jednoty. - V 80. letech 20. století se uvažovalo o opravě kostela, nakonec bylo kvůli plánované demolici celého města rozhodnuto o jeho zboření. Kostel byl odstřelen dne 23.5.1987 v 11:00 hodin přesto, že byl v relativně dobrém stavu. Oficiálním důvodem pro zboření bylo to, že údajně kostel vadil rozhledu na křižovatce projíždějícím vozidlům. - Na místě kostela zůstalo prázdné místo (parčík). - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Chabařovice.