13795 evangelický kostel

evangelická
na náměstí

Pseudorenesanční stavba se skládala z obdélné lodi a odsazeného půlkruhového presbytáře. K severozápadnímu rohu hlavního průčelí byla připojena hranolová věž s vysokou střechou a na opačné straně nízký schodišťový přístavek. V ose stavby se nacházel hlavní vstup, zapuštěný do stavby a chráněný půlkruhově zaklenutou předsíní. Stěny lodě byly nečleněné, prolomené obdélnými, půlkruhově zaklenutými okny. - Po roce 1945 sloužil církvi československé husitské (do roku 1968), v letech 1970 - 1980 pak jako skladiště nábytku Jednoty. - V 80. letech 20. století se uvažovalo o opravě kostela, nakonec bylo kvůli plánované demolici celého města rozhodnuto o jeho zboření. Kostel byl odstřelen dne 23.5.1987 v 11,00 hodin přesto, že byl v relativně dobrém stavu. - Na místě kostela zůstalo prázdné místo (parčík).