← kostel sv. Anny (Habartov) kostel sv. Anny (Hojná Voda) →
13778 kostel Všech Svatých

poprvé zmíněn 1621, znovu postaven 1737
na táhlém návrší na okraji obce

Na místě zbořeného kostela je umístěn památník s původním křížem z věže kostela. - Kostel byl orientovaná jednolodní obdélná barokní stavba s věží v západním průčelí a čtyřbokým presbytářem, s valbovou střechou krytou taškami, na věži lucerna se stanem; na zdech lizény, kolem oken šambrány a kolem portálů kamenné rámy, v západním průčelí dva pilastry po bocích obdélného portálu s římsovým nástavcem; v presbytáři tři úzká, barokně vykrojená okna; interiér byl sklenut falešnými plackami, zařízení barokní ze 17. - 18. století. - Postaven nákladem kladrubského kláštera za opata Josefa Siebera zatím neznámým architektem. - V 60. letech 20. století se ve zdivu objevily trhliny způsobené asi poškozeným krovem; dle posudku statiků by oprava byla poměrně nákladná, protože podle nich rozestupování zdiva způsobovala klenba. Po vichřici v roce 1967 se ovšem ukázalo, že klenba je falešná a kostel by bylo možno opravit za poměrně malé prostředky. Nicméně proces vedoucí k demolici se již zastavit nepodařilo a kostel byl dne 7.6.1969 odstřelen. Zvon skončil v kostele v Dýšině, varhany v Druztové, některé sochy v Nýřanech. - V roce 2014 byl v poli nalezen poškozený vrcholový kříž z báně kostela, který sem byl zřejmě vymrštěn při odstřelu kostela. Místní "Spolek za obnovu obce Hněvnice" nechal kříž opravit a poté ho umístil na 5 m vysokou dřevěnou konstrukci postavenou na místě kostela. - Pozemek, na němž kostel stál, patří obci Hněvnice.