13777 kaple sv. Jana Křtitele

JJZ od vsi, na Janském vrchu

se sanktusníkem

Poutní kaple na Janském vrchu JJZ od Hluboké na výrazně dominantním místě na vrcholu kopce. - Původní poutní kaple byla postavena roku 1634, roku 1681 byla opravena a rozšířena, roku 1794 na základě dekretu císaře Josefa II. uzavřena, poté znovu vysvěcena, ale roku 1801 pro zchátralost zbořena. Roku 1815 postavena baronkou Fleissnerovou nová mešní kaple. - Jednolodní, obdélná, empírová stavba s pětiboce uzavřeným presbytářem, krytá šindelovou valbovou střechou s polygonální šestibokou zvoničkou s jehlancovou stříškou uprostřed hřebene střechy. Před průčelím kaple stál dřevěný přístavek. Na pravém boku členila fasádu kaple dvě obdélná, polokruhově zakončená okna, mezi nimiž byly umístěny dveře obdélného vchodu. Vnější stěny byly jen nahrubo omítnuty. - Poslední mše se v kapli konala dne 25.6.1945, roku 1948 kaple za bouřky vyhořela, zůstalo stát jen obvodové zdivo. V roce 1962 zůstávalo stát obvodové zdivo, bylo ale prolomené nad okny a dveřmi. Někdy později byla zbořena a na jejím místě byl postaven velký betonový bunkr a vojenská pozorovatelna. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 153 a 629) patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obraby ČR.