13761 kostel Nanebevzetí Panny Marie

v centru vsi

Pseudogotický kostel vystavěný podle plánů J. Purkyta z Jindřichova Hradce. Kostel byl jednolodní, obdélný (loď 17,46 x 10,33 m), s pětiboce uzavřeným presbytářem a částečně představěnou dvoupatrovou věží před průčelím krytou osmibokým jehlancem a vysokou cca 20 m se zvonem od Petera Hilzera z Vídeňského Nového Města z roku 1892. Loď byla klenuta valeně s lunetami. Zařízení kostela bylo současné, pseudogotické, od truhlářů Hanuse z Jindřichova Hradce a Röschela z Lodhéřova. Autorem oltářního obrazu a obrazů křížové cesty byl B. Kamarýt. - Kostel byl zbořen roku 1979 pomocí traktorů místního JZD. - Dnes na místě kostela rostou thuje. - Kostel stál na dvojici parcel (pozemkové parcely č. 115/1 a 771/4); obě jsou v soukromém vlastnictví (Radek Šimák z Dolní Radouni).