13740 kaple Navštívení Panny Marie

(15. století), 1887 (posvěcena 1889)

s věží

Na místě kaple je nově udělána archeologická sonda ve tvaru kříže. Z kaple zůstaly jen trosky (cihly a opracované kameny). - Pseudogotická mešní kaple byla postavena na místě starší dřevěné stavby v roce 1887, posvěcena byla až v roce 1889. Na její založení přispěl vedle místní a saské šlechty i rakouský císař František Josef I. - Kaple byla obdélná, s pětiboce uzavřeným presbytářem, po stranách lodi měla po dvou oknech, po stranách presbytáře po jednom okně, s hranolovitou věží v průčelí. Uvnitř byl trojkřídlý pozdně gotický vyřezávaný oltář se sochou Panny Marie s Ježíškem uprostřed a s výjevy z mariánské legendy na křídlech. Oltář byl původně vytvořen kolem roku 1495 pro potřeby růžencového bratrstva při kostele sv. Jindřicha v saské Pirně. Ve 20. letech 16. století byl ještě doplněn o dva mariánské reliéfy. Po zavedení reformace v Sasku byl oltář po roce 1540 z kostela odstraněn a dokonce se na chvíli ocitl na dešti, o čemž svědčí poškození na vnějších křídlech oltáře. Po roce 1540 byl oltář převezen do evangelického kostela ve Fürstenau. Zdejším evangelíkům katolický oltář nevadil a sloužil v jejich kostele dvě století. V roce 1887 místní evangelíci oltář věnovali do nově postavené katolické kaple v Předním Cínovci. V 50. letech 20. století se kapli stala osudnou její poloha při hranici s Německem; dostala se do hraničního pásma a úřady rozhodly o její demolici. Gotický oltář před zničením zachránil zámečník Karel Rudolf ze Zadního Cínovce, který oltář před demolicí kaple převezl do tamního kostela. Tam větší část oltáře přečkala následující desetiletí, ale jeden pár jeho křídel byl oddělen a převezen do Litoměřic. V 90. letech 20. století byla hlavní část oltáře kvůli vlně krádeží sakrálních památek převezena z kostela v Zadním Cínovci do depozitáře. Od roku 2007 je originál hlavní části oltáře vystaven v expozici teplického muzea. Dvojice křídel oddělená v 50. letech 20. století je nyní umístěna v litoměřické biskupské rezidenci. - V roce 2022 byl proveden archeologický průzkum pozůstatků kaple. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Dubí. - Ves Přední Cínovec je zcela zbořena, pozemky jsou částečně zalesněny.

Zdroj: informační tabule u objektu