13735 kaple sv. Donáta

pseudorenesanční

s věží

Mešní pseudorenesanční kaple s věží v průčelí. - Dne 10.2.1970 požádal Zdeněk Beneš, vedoucí odboru vyvolaných investic a likvidací národního podniku Doly Julia Fučíka v Bílině svým dopisem Místní národní výbor v Břežánkách o souhlas s demolicí několika domů v Břežánkách a Břešťanech, "kostela" v Břežánkách a "kapličky" v Břešťanech. Ještě téhož dne 10.2.1970 odpověděl Jaroslav Kovačka, předseda komise pro výstavbu Místního národního výboru v Břežánkách, že komise pro výstavbu téhož dne žádost o demolice projednala a odsouhlasila a že provedení demolic povoluje při dodržení několika podmínek. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova. - Na místě vsi Břežánky je nyní důl.