13731 kostel sv. Dionýsia

gotický, doložen 1680
v parčíku uprostřed křižovatky

Filiální gotický kostel. - Jednolodní, obdélný, s odsazeným, pravoúhle zakončeným presbytářem. Loď byla plochostropá, presbytář byl zaklenut křížovou žebrovou klenbou. K severní straně presbytáře přiléhala sakristie. K západnímu průčelí byla připojena drobná předsíň. Nad sedlovou střechou vystupoval masivní dřevěný sanktusník s lucernou a cibulovou střechou s makovicí. - Kostel byl zbořen, přestože byl v poměrně dobrém stavu. O demolici kostela velmi usilovali místní komunističtí funkcionáři, stále stejná skupina lidí. První žádost o demolici kostela podali již v roce 1950, po zamítnutí demolice za strany litoměřické diecéze požádali v roce 1951 o demolici znovu a kolem roku 1960 potřetí. Této žádosti již bylo vyhověno a kostel byl v únoru 1961 odstřelen. Zařízení kostela bylo předtím téměř úplně rozkradeno. Na místě zůstal pouze pomník padlým. - Pozemek, na němž kostel stál, patří obci Braňany. - Ves Braňany není těžbou vůbec dotčena, jen její okolí.

Zdroj: Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech; pan Kutzler