kaple (Jemnice) →
13525 hrobka rodu Pallavicini

hřbitovní kaple (mauzoleum)
u silnice, S od města

s kopulí

V rekonstrukci; střecha je místy opravená. Fasáda je opravena. Opravuje se interiér. Nově jsou vyřezány okolní křoviny a provizorně je vyspraven poškozený plot. - Hrobku nechala postavit hraběnka Irma Pallavicini v letech 1901 - 1902 pro svého syna Karla, který v roce 1900 zemřel v Anglii po pádu z koně. Slohově čistou neoklasicistní stavbu projektovali vídeňští architekti Otto Hofer a Wilhelm Zech. Uvnitř hrobky postavené na půdorysu rovnoramenného kříže se nachází třímetrový bronzový kříž s Kristem od českého sochaře Ignáce Weiricha. Autorem oltářní architektury, na níž je kříž umístěn, byl zřejmě Josip Plečnik. - Pozemek s mauzoleem patří městu Jemnice; v roce 2023 půjde na opravu hrobky 3.950.000,- Kč z rozpočtu města Jemnice dotačních programů kraje Vysočina.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz