← kaplička (Bantice) kaple (Bartošovice v Orlických horách) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
ve vsi

Svou zvonici měla obec Baška až do roku 1913. Její havarijní stav ale přiměl obecní zastupitelstvo k rozhodnutí zvonici zbourat. - Zvonička z 18. století byla prohnilá a hrozilo její zřícení. „Bylo to určitě v době, kdy v tehdejších bašťanských obydlích byly hodiny ještě vzácností nebo nebyly vůbec. Zvonilo se na ni po rozbřesku svítání, pak poledne, večer klekání. Také sloužila jako umíráček ke zvonění za zemřelé občany,“ uvedl ve svých vzpomínkách dlouholetý kronikář Bašky Bedřich Fišer. Obyvatelé po zboření zvonice čas jen odhadovali. - Dobu postavení zvonice nelze přesně určit, ale zakládací listina z 15. října roku 1836 podepsaná bašťanským fojtem Josefem Pavelkem a burkmistrem Františkem Kožuchem dokládá, že v tomto roce byl vedle zvonice umístěn ještě litinový kříž a současně vysázeny dvě lípy. V této listině se dále uvádí, že náklady s postavením kříže uhradily rodiny: Mohylových, Kavkových, Šnytových, Rypalových a Šustkových. Tito občané složili na jeho postavení 22 rýnských a 12 krejcarů. Železnou branku okolo kříže na své náklady zhotovil žid Gotlieber. - Zajímavý osud měl zvonek ze zbourané zvoničky. Současně s jejím odstraněním rozhodla obecní rada také o tom, že nová zvonice se již stavět nebude a její zvonek bude přemístěn do bašťanské školy. Tak se tomu stalo v roce 1913. Rozhodnutí však přineslo těžkosti. Ukázalo se, že umístění zvonku ve školní budově je velmi nevhodné. Především proto, že svým zvoněním v poledne a hlavně umíráčkem rušil školní vyučování. Po stížnostech byl proto v roce 1925, za řídícího učitele bašťanské školy Ludvíka Popka, ze školy odstraněn. Zvonek pak zůstal ukryt na neznámém místě až do roku 1933, kdy byl umístěn do nově postaveného kostela sv. Václava v Bašce. - V té době byl rovněž kříž, stojící v místech zbourané zvoničky, přemístěn do zahrady nově postaveného domku Šustkových, kde stojí dodnes. Je v péči dnešních majitelů domku rodiny Krpelíkových. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Baška.

Zdroj: František Vaníček, Baška