13332 kaple sv. Václava

na Suchovrbenském náměstí

se sanktusníkem

Původně šlo o jednu z řady barokních zděných výklenkových kaplí postavených roku 1768. V roce 1853 byla přestavěna na šestibokou centrální kapli se sanktusníkem; společným nákladem ji nechali postavit zdejší sedláci Adalbert Erhart, Mathias Erhart, Adalbert Jaksch, Lorenz Kneissl, Johann Kaiser a Anton Hadt, přičemž hlavní zásluhu měl tehdejší obecní radní Adalbert Erhart. Stavební práce provedli tesaři Kaspar a Andreas Zeinerovi, dne 21.9.1853 pak budějovický klempíř Eduard Fillka dokončil pokrytí sanktusníku plechem. Do sanktusníku byl následně zavěšen zvonek od firmy Perner, který byl zrekvírován v průběhu 2. světové války. - V roce 1954 vznikla v sousedství kaple trolejbusová točna a projektovala se celková úprava návesního prostoru. Tehdejší národní výbor rozhodl v lednu 1955 o demolici kaple, "protože ruší přehled provozu a není žádnou pamětihodností“. V hlasování plána národního výboru byly ze 46 hlasujících pouze 4 hlasy proti a 4 se zdržely. Podle vyprávění pamětníků se nikomu s bouráním kaple nechtělo začít, až jedna žena se toho kurážně s pohrdavými slovy a krumpáčem chopila a k ní se pak přidali dělníci. Žena krátce po demolici kaple zemřela. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu České Budějovice.

Zdroj: Milan Binder, Daniel Kovář: Kapličky, soch a křížky na území ČB