13330 kaplička sv. Jana Nepomuckého

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

koncem 60. let 20. století
ve Staroměstské ulici

Kaplička byla zbořena koncem 60. let 20. století, aby udělala místo stavbě Koldomu. - Stála u domu č.p. 15 mezi Schaffelhoferovým zahradnictvím a Franckovým domem. Uvnitř byla socha sv. Jana Nepomuckého. – Více než dvě století zdobila svatojánská socha Staroměstskou ulici. Městský rychtář Josef Schmidt pro ni nechal v květnu 1756 zřídit výklenek ve zdi svého dvora na uliční straně. Roku 1779 se zde s velkou slávou a s procesím konala jubilejní připomínka 50. výročí kanonizace sv. Jana Nepomuckého. V rámci celkové demolice Starého města zmizel bývalý Schmidtův dům i kaplička, nikoli však socha. Pro tu byla vystavěna nová kaplička ve Větrné ulici (na souřadnicích 48.981013, 14.442668) a socha do ní umístěna. - Pozemek, na němž původní kaplička stála, patří městu České Budějovice.