← kaple Panny Marie Bolestné (Sklené) kaple sv. Apolónie (Svatá Apolena) →
13050 kaple Panny Marie Pomocné

v lokalitě Michal

Bez střechy, krovů a stropu. Plech ze sanktusníku je položen uvnitř kaple. Obvodové zdivo s vně trojbokým, uvnitř polokruhovým presbytářem (5,7 x 9 m) je zachováno do původní výše včetně trojúhelníkového štítu vpředu. Zdivo je prolomeno jen nad malým oknem vpravo vzadu. Nově jsou z koruny zdiva odstraněny náletové dřeviny, odstraněn je i strom, který rostl uvnitř kaple. Omítka je silně poškozená. Bez oken a dveří. Zvnějšku kolem levé stěny rostou náletové dřeviny. Původně byl nad oltářem zavěšen obraz Panny Marie Pomocné, nyní je na zadní stěnu kaple připevněn obraz Panny Marie Kájovské. - Kaple byla postavena kolem roku 1890 v lokalitě Michal. Místo dostalo název podle nedalekého statku rodiny Spitzenbergerových (č.p. 24), po chalupě nazývaných Michaln, i když kaple patřila k domu č.p. 18 v Račíně, také ve vlastnictví rodiny Spitzenbergerů. Podle vyprávění ji postavil Johann Spitzenberger jako poděkování za to, že při přestavbě svého domu, který stavěl z kamenů snesených z polí do kamenných snosů, našel při rozebírání jednoho snosu hliněný hrnec plný stříbrných a zlatých mincí. - V kapli se konaly pravidelné bohoslužby pro obyvatele nedalekých domů z Račína a Starého Špičáku, ale i ze severněji položených osad. - Pozemek s kaplí patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.