konec 18. století
80. léta 20. století
v S části města, V od Huťské ulice

Kaple byla obdélná, s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou střechou. Vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle. Uvnitř kaple byly dvě lavice a malý oltář s polychromovanou dřevěnou sochou Ježíše s pouty, která byla umístěna ve výklenku se dvěma oválnými okýnky a mřížemi. - Stála před domem čp. 126 ve Smetanově ulici. – Pískovcovou kapli nechal postavit pravděpodobně na konci 18. století Joseph Vetter (1762 – 1831) z čp. 127, který provozoval v Terstu povoznictví a dopravoval zboží sklářských obchodníků z Kamenického Šenova do Itálie, odkud putovalo zboží dále po moři na Blízký Východ. Podle vyprávění paní Věry Dollové se tak stalo po události: „Když se vracel Joseph Vetter z jedné obchodní cesty z Terstu domů, tak ho v alpském průsmyku v neobydlené krajině přepadli vlci. Tehdy pan Vetter slíbil Bohu, že pokud z toho vyvázne živý, tak doma postaví kapličku jako poděkování Bohu za záchranu svého života“. Jak slíbil, tak i učinil. – Kolem roku 1960 bylo vybavení kaple i se sochou Krista ukradeno neznámými zloději. Na fotografii z roku 1959 je dobře vidět rozdíl v navýšení původní komunikace, která se táhla jako spojnice kolem kaple a ze které stékala voda přímo dovnitř objektu. – Na konci 80. let 20. století byla kaple po výstavbě nového panelového sídliště zbytečně zbourána (zrušena byla i ulice, v níž kaple stála) a jediné, co ji připomíná, je asfaltový chodník do tvaru čtverce, připomínající tak místo, kde uprostřed stála. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Kamenický Šenov.

Zdroj: MgA. Václav Frömmel, Občanské sdružení „Na Výsluní“