12920 kaple sv. Josefa (mauzoleum rodiny Schrollových)

hřbitovní kaple (mauzoleum)
na kopci v lese, S od vsi

se sanktusníkem

Má novou střechu. Opraveno je pískovcové zdivo. Zavřená. - Broumovský textilní velkopodnikatel Josef Schroll zakoupil roku 1871 od Lobkowiczů liběšické panství. O dva roky později byl povýšen do šlechtického stavu a roku 1881 nechal pro svoji rodinu postavit monumentální mauzoleum na svahu výšiny nad osadou Hradec. Jde o kapli v nadzemní části kombinovanou s hrobkou v podzemí. Projekt vypracoval architekt Ludwig Ritter von Zettel v antikizujícím stylu. Stavba na půdorysu řeckého kříže vrcholí kopulí, zajímavým detailem je absence oken; stěny hrobky prolamuje jen honosný jižní portál a větrací štěrbiny v osách bočních a zadní stěny. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří obci Liběšice; obec organizuje od roku 2014 opravu kaple s využitím dotací od Ministerstva kultury ČR a Ústeckého kraje; v roce 2021 půjde na opravu vnitřních omítek, restaurování výmalby a opravu podlahy 600.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.