12899 kaple sv. Jana Nepomuckého

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

základní kámen 9.6.1829, dokončena 1830
v horní části vsi

Zčásti zbořena. Zůstalo pouze cca 5,5 m pravé stěny presbytáře do výšky cca 5 m a cca 6 m pravé stěny presbytáře do výšky cca 1,5 m; zdivo je dosti narušeno. Zbytek zdiva (celkem cca 8,5 x 16 m) je zbořen téměř k zemi a zasypán troskami, jen část pravé strany lodi je zachována do výše 1 - 1,5 m. – Kaple byla postavena z daru 800 zlatých od místního rodáka Franze Schwartze, malíře působícího v Olomouci. - Ves Olejovice je zcela zbořena. - V letech 1535 a 1545 se obec zmiňuje jako pustá ves Olstatt. Obnovena byla krátce před rokem 1581. - Pozemek s kaplí (pozemková parcela č. 449 v k.ú. Dřemovice) patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.

• Kateřina Skalíková napsal 30.01.2009 10:12

Kronika Libavska, J.Machala: K r.1535 a 1545 se obec zmiňuje jako pustá ves Olstatt. Obnovena byla krátce před r.1581. Kaple nesla jméno sv. Jana Nepomuckého a byla postavena v r.1830 místními občany z daru místního rodáka Fr. Schwartze, natěrače z Olomouce.

Informace doplněny, děkuji.