← fara (Olověná) kaple (Oprostovice) →

nad pramenem u nemocnice

Na místě kaple je ze země vyvedená a zaslepená železná skruž. - Kaple byla postavena někdy mezi lety 1764 a 1772 nad pramenem (vyvěral pod oltáříkem) nedaleko řeky Bečvy. Uvnitř byl zavěšen obraz Sedmibolestné Panny Marie. Brzy sem chodilo tolik lidí, že kaple musela být zvětšena o dřevěnou předsíň. Roku 1826 odkázala přerovská měšťanka Elizabeta Turovská 500 zlatých rýnských na stavbu nové, prostornější kaple. Ta byla dokončena v roce 1830, ale už roku 1834 kapli při povodni strhla voda blízké Bečvy. Obraz byl zachráněn a přenesen do kaple sv. Jiří. Zřícenina kaple byla rozebrána, získaný materiál rozprodán a peníze uloženy do fondu na obnovu kaple. V roce 1852 narostl uložený kapitál do té výše, že bylo možno pomýšlet na novostavbu kaple. Z iniciativy tehdejšího faráře a děkana Františka Navrátila, který se ještě jako kaplan podílel na stavbě předchozí kaple, byly postaveny kaple dvě. První, zvaná Vodní, byla o jednoduchém čtvercovém půdorysu, vývěr pramene ústil pod jejím oltáříkem. Druhá kaple, spíše malý kostelík, byla postavena o kus dál na vyvýšenině nad Vodní kaplí, na poli získaném od vrchnosti mimo dosah záplav. Byla opět zasvěcena Panně Marii Sedmibolestné. V roce 1940 byla Vodní kaple zbořena a na jejím místě postavena nová mělká kamenná neomítaná kaple představující Lourdskou jeskyni se sochou Panny Marie od přerovského sochaře Josefa Bajáka. Po roce 1948 byla kaplička zničena cvičícími jednotkami Lidových milicí. - Dnes je na místě kaple železný uzávěr vrtu. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Olomouckému kraji.